ЄС остаточно схвалив План України - Шмигаль

ЄС остаточно схвалив План України - Шмигаль
14 мая 2024

Влада ЄС остаточно схвалила План України, необхідний для реалізації програми Ukraine Facility обсягом 50 млрд євро. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram у вівторок, 14 травня.

"Схвалення Плану дозволяє повноцінно запустити Ukraine Facility – наша держава отримає 1,89 млрд євро попереднього фінансування. Загалом же цього року в межах програми розраховуємо залучити 16 млрд євро. Це посилить нашу фінансову стійкість в умовах повномасштабної війни з росією", – написав Шмигаль.

Він подякував Бельгії, яка зараз головує в Раді ЄС, і державам-членам Євросоюзу за високу оцінку Плану України.

У свою чергу Мінфін анонсував швидке отримання траншу від ЄС.

"Процедура для запуску прямої бюджетної підтримки в межах першого компоненту Ukraine Facility майже завершена. Найближчим часом Україна отримає 1,9 млрд євро безумовного фінансування", – йдеться в повідомленні.

У відомстві зазначили, що решту бюджетної підтримки Україна отримуватиме щоквартально після виконання індикаторів, передбачених у Плані України.

Нагадаємо, 1 лютого лідери ЄС на саміті у Брюсселі погодили програму підтримки України на 50 млрд євро під назвою Ukraine Facility. Вона розрахована на період 2024-2027 рр.

Передбачається, що надходження фінансування за Ukraine Facility залежатиме від виконання Києвом 100 квартальних індикаторів.

У поточному році Україна вже отримала 6 млрд євро фінансової підтримки від ЄС – у березні та квітні – за виконання п’яти індикаторів першого кварталу.

У другому кварталі треба виконати ще дев’ять індикаторів, що дозволить отримати 4,11 млрд євро у вересні 2024 року.<

Источник:  ua.korrespondent.net
Короткая ссылка на новость: https://informer.com.ua:443/~tgeK0