Вторгнення Росії в Україну. 1-31 березня 2023 року

Вторгнення Росії в Україну. 1-31 березня 2023 року
17 мая 2023

Президент Росії Володимир Путін оголосив про початок "спецоперації" з метою "демілітаризації і денацифікації України" рано-вранці 24 лютого 2022 року. Цей день став початком повномасштабної війни проти України. Кореспондент.net стежить за подіями та публікує їх текстову трансляцію за період з 1 по 31 березня 2023 року.

Війна Росії проти України: текстова трансляція

31 березня

23:17 У Херсонській області росіяни обстріляли човен, на якому місцеві жителі намагалися дістатися Херсона. Вони пливли з дач, що на лівому березі Дніпра. За попередньою інформацією, поранені двоє людей, повідомила ОВА.

23:06 Зеленський заявив, що фіксація результатів агресивної війни Росії проти України має відбутися дипломатичним шляхом, але лише після виведення всіх російських військ із території України та за участю країн-партнерів.

22:30 США планують у понеділок, 3 квітня, оголосити про новий пакет військової допомоги Україні на 2,6 млрд доларів, пише Reuters.

22:03 Всім громадянам США, включно з журналістами, треба залишити Росію задля своєї безпеки, заявив представник Ради нацбезпеки при Білому домі Джон Кірбі: "Зараз не час для американців перебувати в Росії... навіть якщо ви працюєте журналістом. Росія зараз є ворожим середовищем для американських громадян. І настав час їхати, якщо ви там".

21:46 Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна може знову експортувати електроенергію до Європи: "Стабілізація української енергосистеми та певний запас потужності дозволяють обговорювати це питання".

21:14 Зеленський підтвердив, що МВФ затвердив чотирирічну програму підтримки України на загальну суму 15,6 млрд доларів.

21:07 Росіяни обстріляли Авдіївку з артилерії - загинуло двоє осіб, серед них дитина 2022 року народження. Ще двоє людей поранені, повідомили в Офісі президента. 

20:06 Зеленський заявив, що рішення РФ розташувати в Білорусі ядерну зброю свідчить про невдалу зустріч Путіна із Сі Цзіньпіном: "Сигнал, що Росія буде розташовувати ядерну зброю на території Білорусі, говорить про невдалу зустріч із Китаєм. Потрібно було показати якусь суб’єктність, яку Росія під керуванням президента Путіна повністю втратила... Це повна втрата будь-якої суб’єктності і президента Білорусі. Він, я думаю, вже не вирішує, яка зброя знаходиться на його території".    

20:00 МВФ схвалив рекордний кредит Україні на 15,6 млрд доларів, повідомляє Reuters. Програма розрахована на чотири роки, кошти підуть на нагальні потреби, а також на підтримку реформ та інтеграцію України до ЄС.

19:28 Європол проаналізував 7000 фотографій і відеофрагментів і зміг ідентифікувати 150 підозрюваних у скоєнні воєнних злочинів росіян в Україні, повідомила виконавча директорка Європолу Катрін де Боллє під час конференції в Бучі.

19:23 Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан закликав Росію повернути Україні викрадених дітей: "Дайте їм можливість повернутися в Україну якнайшвидше. Прямо в Україну або через треті сторони, але дайте дітям повернутися додому… Правам дитини має приділятися першочергова увага".

Прокурор МКС додав, що видача ордеру на арешт Путіна та Львової-Бєлової не викликала у нього почуття радості, адже це стосувалося очільника країни, що є постійним членом Ради безпеки ООН. На переконання Хана, Путін і Львова-Бєлова мають постати перед правосуддям і відповісти на обвинувачення.

19:17 Росіяни готуються до контрнаступу ЗСУ на лівобережжі Херсонської області, повідомила речниця ОК Південь Наталія Гуменюк: "Окупанти почали постійно переформатуватися та змінювати місця дислокації. Оскільки розуміють, що до того, як почнеться контрнаступ, ми проведемо низку заходів, щоб виснажити їхню логістику".

18:39 Зеленський зустрівся також із президентом Молдови Маєю Санду: "Окрему увагу приділили питанню створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України, а також перспективам руху наших держав шляхом європейської інтеграції".

18:25 Зеленський повідомив, що зустрівся з прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем: "Обговорили багато важливих питань. Окрему увагу приділили подальшій спільній роботі зі створення спеціального трибуналу з розслідування злочину агресії РФ проти України".

17:58 Україна отримала пільговий кредит від Канади на суму 1,8 млрд доларів, повідомив Мінфін. Кошти надані через механізм адміністративного рахунку МВФ та будуть спрямовані насамперед на фінансування пріоритетних видатків держбюджету. Міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що ці кошти дозволять підтримати українців в умовах війни та наблизити перемогу над Росією.

17:39 Україна зараз бачить "апогей цієї кампанії, яка називалася новий російський великий наступ", заявив представник ГУР Міноборони Андрій Юсов. На його думку, це скоріше було намагання РФ деморалізувати українське суспільство, партнерів і союзників. Юсов нагадав, що російська армія провалила чергові терміни і завдання, які Путін ставив перед перед воєнним керівництвом, зокрема перед Валєрієм Герасимовим після його призначення відповідальним за війну в Україні. Так, російські війська мали захопити територію Донбасу до кінця березня, однак вкотре цього не сталося.

16:47 Українська бойова авіація вже використовує бомби JDAM, повідомив спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: "Ми теж використовуємо бомби JDAM. Це бомби західного зразка, якими наша авіація завдає успішних ударів по важливих цілях. Ці бомби трохи меншої потужності, але надзвичайно високоточні". 

16:30 Подоляк відреагував на заклики Лукашенка до припинення вогню: "Будь-яке припинення вогню буде означати право РФ залишитися на окупованих територіях. Цього категорично не можна допустити. Україна має право переміщувати на своїй території війська і техніку так, як вважає за потрібне. Дивні "миротворці" виглядають комічно".

16:21 Прем'єр Іспанії Педро Санчес повідомив, що під час зустрічі з Сі Цзіньпіном закликав його до переговорів з Києвом. Зокрема він сказав китайському лідеру, що Іспанія підтримує мирну формулу Зеленського, і закликав його поговорити з президентом України. При цьому Санчес відмовився повідомити, що відповів йому Сі Цзіньпін.

15:43 Росіяни обстріляли з літака місто Оріхів Запорізької області двома ракетами. Двоє людей поранені, одна у важкому стані. Також був удар у Комунарському районі, двоє постраждалих, повідомили в Офісі президента.

15:40 Зеленський повідомив, що зустрівся з прем’єр-міністром Словаччини Едуардом Хегером, обговорив протидію російській агресії, подякував за останній пакет безпекової підтримки.

15:24 Австралія ввела нові санкції та заборонила в'їзд семи російським чиновникам у Криму, які обіймають регіональні керівні посади в Севастополі. Обмеження торкнулися "губернатора", "прем'єр-міністра", колишнього "глави" та "заступника голови виборчої комісії", членів "законодавчих зборів". Загалом Австралія запровадила санкції проти більш як 1000 осіб із початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

14:58 Зеленський присвоїв Бучі звання міста-героя. Почесну відзнаку з рук президента отримав мер Анатолій Федорук.

14:56 Путін підписав указ про нову концепцію зовнішньої політики Росії. У документі США названо "головним ініціатором і провідником антиросійської лінії". При цьому уточнюється, що Росія не вважає себе ворогом Заходу і не ізолюється від нього, не має ворожих намірів, але розраховує "на усвідомлення Заходом безперспективності конфронтації та повернення до рівноправної взаємодії".

Москва розглядає курс США як "головне джерело ризиків для своєї безпеки та міжнародного миру". Пріоритетна увага приділятиметься усуненню "рудиментів домінування США у світі", йдеться в документі. Особливо важливе значення Кремль приділятиме зв'язкам з Китаєм та Індією.

14:39 Євросоюз має намір залишити цінову стелю на російську нафту на рівні 60 доларів за барель, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Єврокомісія вважає, що така цінова межа і так ефективно обмежує доходи Кремля і не впливає на світовий нафтовий ринок. Також там заявили, що більшість країн G7 також не готові знижувати стелю.

14:28 Прем'єр Іспанії Педро Санчес під час візиту до Пекіна намагатиметься переконати Сі Цзіньпіна зайняти більш проєвропейську сторону у питанні війни РФ проти України, пише El País. За інформацією видання, Мадрид вважає позицію КНР вирішальною у врегулюванні війни. "У нас багато очікувань, ми вважаємо, що ця зустріч із Сі Цзіньпіном дуже важлива", - заявив прем'єр у літаку на шляху до Китаю.

14:21 У Білорусі підрозділ МВС опублікував відео затримання "екстремістів" в одному із гаражних кооперативів Гомеля. У кадр потрапили два ЗРК С-400, які стояли на злітно-посадковій смузі Гомельського аеропорту, повідомляє моніторингова група Беларускі Гаюн. Таким чином, силовики Лукашенка самі додатково підтвердили, що літаки Ан-124 ВКС РФ привезли до Білорусі не лише ракети, а й пускові установки ЗРК С-400. Усього з 25 по 31 березня до аеропорту Гомель прилітало вже п'ять таких літаків.

Напередодні група дізналася, що у Гомельському районі було помічено колону військової техніки, в якій перевозили ракети для ЗРК С-300/400. За повідомленнями очевидців, колона рухалася у напрямку аеродрому Зябрівка, тож є підстави вважати, що саме туди перекидають ракети і самі ЗРК С-400, зазначає Беларускі Гаюн.

Дивіться фото: Вторгнення Росії в Україну. 1-31 березня 2023 року

14:15 Російська омбудсмен Татьяна Москалькова заявила, що Україна нібито не хоче обмінювати 133 своїх військових, які перебувають у полоні в РФ. Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими заявив, що Україна використовує всі можливості для повернення своїх захисників, а Москалькова ігнорує чисельні спроби українського омбудсмена Дмитра Лубінця та міжнародних гуманітарних організацій налагодити конструктивний діалог, "демонструє відсутність самостійної поведінки та є лише інструментом російської пропаганди".

"Єдиний позитив у таких провокаціях - оприлюдненням списків ворог опосередковано підтверджує перебування українських громадян у неволі. Пропонуємо пані Москальковій наступного разу оприлюднити всі списки українців, які знаходяться у ворожому полоні: інформацію, яку держава-агресорка старанно приховує від України та міжнародних організацій", - заявили у Координаційному штабі.

14:09 Лукашенко заявив, що за потреби домовиться з Путіним про введення до Білорусі стратегічної ядерної зброї, а не лише тактичної. За його словами, Білорусь "забезпечуватиме суверенітет і незалежність", у тому числі і ядерним арсеналом.

13:57 Президент Молдови Майя Санду прибула в Україну. Вона опублікувала фото з Бучі, де перебуває разом з головами урядів Словаччини, Словенії та Хорватії, а також Зеленським. Візит приурочений до річниці визволення Бучі.

Бучу відвідали прем'єри Словаччини, Словенії та Хорватії, а також президент Молдови
 

13:46 Постійні представники всіх країн-членів при Євросоюзі 30 березня відвідали Україну зі спільним візитом, повідомляє УП з посиланням на джерело у структурах ЄС. Візит символічно організували на 400-й день від початку повномасштабного вторгнення. Посли, які є членами Комітету з питань політики та безпеки (PSС), приїжджали до України, щоб продемонструвати солідарність ЄС та подальшу непохитну підтримку.

Зокрема, з послами зустрівся Резніков, який заявив, що Україні для контрнаступу необхідні важка техніка та підготовка резервів.

13:22 Пєсков заявив, що у Кремлі вважають "потенційно дуже небезпечною темою" обговорення можливості розміщення миротворців в Україні, про яку раніше заявляв Орбан. Також спікер Кремля наголосив, що в контексті України нічого не змінюється, "спецоперація зараз - єдиний засіб досягнення поставлених Росією цілей".

Також він повідомив, що наступного тижня відбудеться засідання Вищої держради Союзної держави, на якому Лукашенко і Путін, ймовірно, обговорять пропозиції Мінська щодо "врегулювання".

13:07 Фінляндія офіційно стане 31-м членом НАТО найближчими днями, заявив генсек альянсу Єнс Столтенберг.

12:45 Прем'єр Словенії Роберт Голоб під час візиту до Києва провів зустріч із Зеленським та пообіцяв, що його країна сприятиме повоєнному відновленню України. Зокрема він наголосив, що Словенія готова зробити свій внесок у реконструкцію міста Ізюм Харківської області.

12:42 МЗС Польщі після арешту американського журналіста знову закликало своїх громадян залишити Росію.

12:18 Львівська міська рада закликає жителів міста надсилати в Telegram-бот чи сторінку у Facebook фото неправильно припаркованих автомобілів. Штрафи, які будуть сплачувати водії цих авто, будуть передані на потреби ЗСУ. Акція має назву Донать фотопорушення паркувань на ЗСУ.

11:51 У Пекіні не виключають можливості телефонної розмови чи зустрічі між Сі Цзіньпіном та Зеленським, заявив посол Китаю в ЄС Фу Цун. За його словами, китайські високопосадовці контактували зі своїми українськими колегами.

11:35 Лукашенко запропонував припинити бойові дії в Україні, оголосити перемир'я без права переміщення техніки та перекидання зброї з обох боків. Він також заявив, що "бійня" в Україні не зупиниться, "поки заокеанський господар не дасть відмашку". Лукашенко стверджує, що "на обрії замаячила" третя світова війна з "ядерними пожежами", потрібні переговори без попередніх умов.

Також Лукашенко вважає, що Захід "готується вторгнутися на територію Білорусі для знищення країни".

11:26 У Бахмуті час грає проти ворога, заявила заступник міністра оборони Ганна Маляр. За її словами, грамотні дії українського командування на Бахмутському напрямку та мужність бійців "зробили для ворога ці тривалі бої найдорожчими за час повномасштабного вторгнення. Адже витрачені ворогом на захоплення Бахмута час, зброя, техніка та величезна кількість загиблих з точки зору військової доцільності не виправдовують себе".

Втім, РФ не полишає свої плани, пішла на принцип і підняла ставки на шкоду собі. "Це дуже "по-російськи", логікою не зрозуміти", - додала Маляр.

11:23 Прем’єри Словаччини, Словенії і Хорватії Едуард Гегер, Роберт Голоб і Андрей Пленкович прибули в Україну, де візьмуть участь у саміті з нагоди річниці деокупації Бучі, пише словацьке видання Aktuality.

11:07 Росіяни обстріляли села Розумівка та Нижня Хортиця Запорізької області. Є влучання у житлові приватні будинки, а також в районі місцевої ферми. За попередньою інформацією, люди не постраждали, повідомили в Офісі президента.

10:49 У селі Посад-Покровське Херсонської області на російській міні підірвалися троє енергетиків, які працювали над відновленням електромереж. За попередньою інформацією, двоє загинули, один дістав поранення, повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

10:38 Орбан заявив, що країни ЄС вже близькі до того, щоб обговорювати можливість відправки в Україну миротворчих сил: "Ми близькі до того, щоб у розмовах європейських лідерів легітимним та прийнятим стало питання про те, чи можуть країни-члени ЄС надіслати в будь-якій формі війська якогось миротворчого типу, або краще не посилати. Ми близькі до цієї межі, що раніше не переступалася".

За словами угорського прем'єра, позиція Будапешта полягає в тому, щоб досягти припинення вогню, після чого нібито може бути вироблений мирний план. "Загроза світової війни - не літературне перебільшення. На даний момент це реальна небезпека", - вважає Орбан.

10:11 Росіяни щоразу застосовують нову тактику для атак, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. Так, за його словами, напередодні вони спочатку вдень застосовували дрони-камікадзе, а потім і вночі, розуміючи, що мобільні вогневі групи не можуть так ефективно знищувати їх, як удень. "Але ми не стоїмо на місці, і мобільні вогневі групи отримують від наших партнерів, від волонтерів сучасне обладнання, яке допомагає знищувати "шахеди" навіть у нічний час", - додав Ігнат.

09:46 Сили оборони продовжують обороняти Бахмут, завдаючи великих втрат ворогу на Сході, заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський. За його словами, на деяких ділянках "ворог помітно нервує, бо час грає проти них, а людського ресурсу для штурмів наших позицій залишається менше". 

09:23 Збірні України бойкотуватимуть змагання, в яких братимуть участь спортсмени з країн-агресорів. Таке рішення ухвалив Кабінет міністрів, повідомив міністр КМУ Олег Немчінов. Рішення поширюється на всі міжнародні змагання, включаючи відбіркові етапи Олімпіади 2024 року в Парижі.

"На засіданні уряду прийнято протокольне рішення за пропозицією колеги Гутцайта про те, що ми беремо участь у відбіркових змаганнях тільки там, де немає росіян. Відповідно, участь поза цими критеріями може бути підставою для позбавлення федерацій статусу національної", - заявив Немчінов.

09:08 У Херсонській області минулої доби внаслідок російських обстрілів загинула одна людина, ще двоє дістали поранення. У Донецькій області один загиблий (у Бахмуті) та шестеро поранених, за даними ОВА.

09:02 Росіяни пізно ввечері 30 березня завдали ракетного удару по Новобаварському району Харкова, загалом по місту було випущено дев'ять ракет, попередньо із ЗРК С-300, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. У Харкові пошкоджений об'єкт цивільної інфраструктури та приватні житлові будинки. Частина ракет влучила в землю та вибухнула в повітрі. Внаслідок ракетної атаки легкі поранення отримали троє людей. 

Також минулої ночі ворог атакував дронами-камікадзе об'єкти критичної інфраструктури в Ізюмському районі. Двоє людей поранено.

08:45 Генштаб озвучив орієнтовні втрати РФ станом на ранок 31 березня.

  • особового складу - близько 173 360 (+460) осіб ліквідовано,
  • танків - 3615 (+5),
  • бойових броньованих машин - 6977 (+3),
  • артилерійських систем - 2675 (+4),
  • РСЗВ - 526 (+0),
  • засобів ППО - 278 (+0),
  • літаків - 306 (+0),
  • гелікоптерів - 291 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 2248 (+9),
  • крилатих ракет - 911 (+0),
  • кораблів/катерів - 18 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 5521 (+3),
  • спеціальної техніки - 294 (+3).

08:22 Вночі росіяни випустили по цивільній інфраструктурі Харкова дев'ять ракет С-300. Крім того, ворог задіяв десять ударних БПЛА типу Shahed-136, дев'ять з них знищено, повідомив Генштаб у ранковому зведенні. За інформацією командування Повітряних сил ЗСУ, також у небі було зафіксовано до п’яти інших повітряних цілей, імовірно, повітряних куль. Ударними дронами-камікадзе росіяни атакували з північного напрямку - Брянська область РФ, через Сумську та Чернігівську області.

Армія РФ зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Підрозділи Сил оборони України відбили понад 80 атак противника. В епіцентрі бойових дій залишаються Білогорівка, Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка. 

07:58 Росія з 1 квітня протягом місяця головуватиме у Раді безпеки ООН. Прес-секретар Білого дому Карін Жан-П'єр заявила, що країні, яка грубо порушує Статут ООН і вторгається до свого сусіда, не місце у Раді безпеки, проте на сьогодні немає правових шляхів, які можуть виключити Росію із РБ. За словами Жан-П'єр, РФ продовжить використовувати своє місце в ООН для поширення кремлівських наративів та спроб виправдати свою військову агресію проти України і військові злочини.

07:41 Вночі росіяни атакували Запоріжжя, пошкоджено інфраструктурний обʼєкт. Люди та житлові будинки не постраждали, повідомив секретар міськради Анатолій Куртєв.

07:36 Американський Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що в районі Бахмута загинули або були поранені близько 30 тисяч російських військових та найманців ПВК Вагнер. На думку аналітиків, значні втрати ПВК Вагнер загрожуватимуть їхній здатності зберегти свою впливову роль серед російських сил, що воюють в Україні. Водночас експерти зазначають, що російські війська продовжують наступальні дії в районі Бахмута, а також на ділянці Авдіївка - Донецьк.

В ISW також вважають, що Путін навряд чи направить нещодавно мобілізованих росіян в Україну, адже побоюється за стабільність свого режиму. А оскільки навчальні потужності Росії обмежені, той факт, що їх займуть призовники, які не воюватимуть у 2023 році, позбавляє Кремль можливості навчати резервістів і добровольців.

Експерти допускають, що російська влада може спробувати набрати поповнення для війни в Україні, примусивши або вмовивши підписати контракти частину солдатів, які закінчують службу за призовом і вже якоюсь мірою підготовлені. Втім, в ISW не впевнені, що така спроба принесе бажаний результат.

06:47 Японія заборонила експорт до Росії іграшок, гідравлічних екскаваторів та бульдозерів, авіаційних і корабельних двигунів, електронного обладнання для навігації, космічних апаратів і безпілотників, оптичного обладнання і фототехніки, сталі, алюмінію та виробів з них, оптоволоконного кабелю.

05:14 Міноборони РФ заявило, що в планах Генерального штабу ЗС РФ немає другої хвилі мобілізації - вже призваних у рамках часткової мобілізації та добровольців нібито "цілком вистачає для виконання покладених завдань у рамках спецоперації".

02:23 НАТО має намір забезпечити українських військовослужбовців усім необхідним для майбутнього контрнаступу, який, можливо, відбудеться навесні, заявила прес-секретар Білого дому Карін Жан-П'єр. Вона додала, що союзники обговорять потреби ЗСУ на зустрічі міністрів оборони у Брюсселі 3-5 квітня.

30 березня

23:17 Голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі відвідав окуповану російською армією Запорізьку атомну електростанцію. Мета його поїздки - зниження ризику великої ядерної аварії. Це другий візит Гроссі на Запорізьку АЕС після вторгнення військ Москви в Україну в лютому 2022 року. Докладніше - в матеріалі Що МАГАТЕ виявило на Запорізькій АЕС.

23:04 Американського журналіста затримано в Росії за звинуваченням у шпигунстві вперше з 1986 року. Все, що відомо на зараз, - у матеріалі Арешт американського журналіста в РФ.

22:56 Росіяни завдали щонайменше шість ударів по Харкову, попередньо ракетами С-300. Обстрілюють з боку Білгорода, інформація про постраждалих та руйнування уточнюється, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

22:07 Україна протистоїть повномасштабній агресії Росії вже 400 днів, нагадав Зеленський у вечірньому відеозверненні. Він повідомив, що сьогодні поспілкувався з командувачами та розвідкою, а також провів наради щодо внутрішньої ситуації. "Ми готуємо наші наступні кроки, наші активні дії. Ми готуємо наближення нашої перемоги", - заявив президент.

21:33 Єрмак повідомив, що 45 держав-членів ОБСЄ ініціювали розслідування щодо викрадення українських дітей з окупованих Росією територій України. "Також ми працюємо над питанням повернення наших дітей, створюємо міжнародну робочу групу, яка сфокусується на цьому", - додав глава Офісу президента.

21:28 Речник Пентагону Патрік Райдер повідомив, що 65 українських військових завершили навчання на системі Patriot у США та вже прибули до Європи. У Європі вони інтегруються з іншою групою сил ППО. Загалом від початку повномасштабного російсього вторгнення США навчили  понад 7000 українських військових, додав він. 

Райдер також повідомив, що наприкінці березня в Німеччині пройдуть підготовку понад 4000 українських військових, зокрема, одна бригада тренується на бойових машинах піхоти Bradley, а друга - на бронетранспортерах Stryker.

21:25 Кабмін дозволив на час воєнного стану ввозити в Україну комплектуючі для безпілотників без висновку СБУ, повідомив очільник Мінцифри Михайло Федоров. За його словами, раніше на отримання висновку йшло до 15 днів, а сама експертиза затягувала процес ввезення комплектуючих для дронів. Спрощення процедури пришвидшить ввезення, збірку та доставку цих комплектуючих на фронт.

20:49 Держсекретар США Ентоні Блінкен засудив арешт у Росії журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича й закликав американців, які перебувають у РФ, якнайшвидше залишити країну.

20:43 У Чернігівській області буде скорочено комендантську годину: з 1 квітня вона триватиме з 00:00 до 04:00, повідомив голова ОВА В'ячеслав Чаус. Алкоголь можна буде купувати у закладах торгівлі з 11:00 до 21:00, в кафе та ресторанах - з 11:00 до 22:00. Крім того, дозволено вчитися очно у школах, які розташовані за 20 км від кордону з Росією. Раніше дистанційно працювали всі школи за 40 км від кордону.

20:17 Вашингтон отримав нову інформацію про те, що Росія активно намагається придбати додаткові боєприпаси у Північної Кореї, повідомив офіційний представник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі. За його словами, Москва збирається відправити до КНДР делегацію й запропонувати продовольство в обмін на зброю. Вашингтон побоюється, що Пхеньян надасть таку допомогу.

19:36 Путін підписав указ про весняний призов на військову службу, згідно з яким до ЗС РФ з 1 квітня по 15 липня призовуть 147 тисяч осіб.

19:34 У "ДНР" призначено нового "главу уряду" - ним став Євген Солнцев, який у червні 2022 року прибув з Москви, де був помічником міністра будівництва та житлово-комунального господарства РФ. З 11 листопада обіймав посаду "першого заступника прем'єр-міністра" фейкової "республіки". Колишнього "прем'єра ДНР" Віталія Хоценка призначено в.о. губернатора Омської області РФ.

19:02 Монахів УПЦ МП зобов'язали залишити Києво-Печерську Лавру через анулювання договору оренди. Священики відмовляються виконувати вимоги Мінкульту та РНБО. Кореспондент.net стежить за подіями, докладніше - в матеріалі Виселення Московського патріархату з Лаври. Онлайн.

18:39 Сенат Польщі ухвалив резолюцію про засудження незаконної депортації українських дітей до Росії. 

18:11 Уряд Північної Македонії офіційно схвалив передання Україні бойових гелікоптерів. Раніше міністр оборони Слав’янка Петровська повідомляла про намір передати Україні 12 гелікоптерів Мі-24.

18:08 У Малій Олександрівці Херсонської області цивільний автомобіль наїхав на російську вибухівку - одна людина загинула, одна поранена, повідомила ОВА.

17:49 Уряд Німеччини повідомив, що передав Україні 18 танків Leopard 2A6 і боєприпаси до них, 40 бойових машин піхоти Marder, дві броньовані ремонтно-евакуаційні машини Bergepanzer 3, дві машини розмінування WISENT, 28 вантажівок Zetros, 40 тисяч аптечок та 103 тисячі турнікетів.

17:34 Зеленський повідомив, що провів зустріч із делегацією німецького оборонно-промислового концерну Rheinmetall AG на чолі з головою правління Арміном Паппергером: "Детально обговорили поточний стан співробітництва з концерном та перспективи його розвитку. Необхідне подальше поглиблення партнерства з метою забезпечення як нагальних потреб Сил оборони України, так і для суттєвого посилення обороноздатності нашої держави у перспективі".

17:11 Україна готова забрати депортованих українських дітей-сиріт на кордоні Росії з будь-якою країною ЄС - наприклад, з Естонією, заявила віце-прем’єр Ірина Верещук. За її словами, зараз процес повернення відбувається точково, він дуже складний і довготривалий. Іноді пошук, всі необхідні процедури та дорога займають багато місяців, але в такий спосіб з території РФ вже вдалося забрати 327 дітей. І якщо в них є батьки, то цим займаються вони, а питаннями дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, займається держава.

"Як представник уряду я офіційно висловлюю готовність забрати всіх наших дітей-сиріт. Для цього пропоную наступний механізм. За посередництва міжнародних організацій - ООН, МКЧХ чи іншої - ми готові приїхати в будь-яку європейську країну на кордон з РФ. До прикладу, в Естонію, у Нарву. І там забрати всіх українських сиріт, яких зараз незаконно утримує Росія", - зазначила Верещук.

16:57 Кулеба розповів в інтерв'ю Financial Times, що глава МЗС Китаю Цінь Ган у розмові запевнив його, що Пекін не надаватиме зброю Москві. І поки що Україна не бачить посилення військової підтримки РФ з боку Китаю, додав український міністр.

На думку Кулеби, Китай ще не визначився, яку роль він може відіграти в нинішній ситуації: "Пекін ще не вирішив, чи варто повністю інвестувати в посередництво у припинення війни шляхом переговорів, чи посилити свою підтримку Москви, зокрема шляхом постачання зброї. Китай промацує ґрунт, чи настав момент зіграти свою роль чи ні".

Кулеба вважає, що Китай не допустить розвалу РФ, але "їм потрібна слабка Росія, яка йтиме на поступки Китаю, забезпечуватиме ресурсами".

16:33 Перші чотири винищувачі МіГ-29, передані Словаччиною, вже виконують бойові завдання у небі над Харковом, повідомила віце-спікер Верховної Ради Олена Кондратюк під час виступу у словацькому парламенті.

16:28 Міністри закордонних справ країн Бухарестської дев'ятки зберуться 30-31 березня, щоб обговорити підготовку до саміту НАТО та подальшу допомогу Україні. "Ми плануємо ухвалити робочі домовленості щодо рекомендацій до Вільнюського саміту. Переговори стосуватимуться зміцнення східного флангу НАТО та поставок зброї сюди, а також підтримки України та великої кількості актуальних питань", - розповів речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна.

16:07 Лефортовський суд Москви заарештував на один місяць і 29 діб журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича за звинуваченням у шпигунстві. Йому загрожує від десяти до 20 років позбавлення волі. Гершковича вже відправили до СІЗО. Засідання відбулося у закритому режимі, адвоката не пустили. 

CNN зазначає, що Гершкович став першим американським журналістом, затриманим у Росії за звинуваченням у шпигунстві з 1986 року. 

15:29 Росія намагається всіма силами змінити владу в Молдові на проросійську, щоб використати країну для війни проти України - як зараз Білорусь, заявила президент Майя Санду. "Ви бачили нещодавні заяви Кремля про те, що вони розмістять ядерну зброю на території Білорусі. Саме це Росія хоче зробити і у випадку з Молдовою. Проте сьогодні в Молдові є незалежна влада, обрана її громадянами, яка працює на благо громадян, і тому її не можна використовувати так, як використало б проросійське керівництво", - додала вона.

15:10 В Авдіївці не залишилося жодного цілого будинку, місто повністю зруйноване, заявив голова міської адміністрації Віталій Барабаш в інтерв'ю Інтерфакс-Україна. За його словами, наступного тижня з міста планують примусово евакуювати останніх шістьох дітей, яких батьки ховають від влади. Він уточнив, що не йдеться про вилучення дітей у батьків: хоча б один із них має обов'язково виїхати з дитиною.

"Ми дали їм час, минуло майже два тижні. Наступного тижня вже будемо силою вивозити. Не хотілося б до цього доходити, але якщо безвідповідальні батьки наражають своїх дітей на смертельну небезпеку, то вже немає про що говорити - треба просто брати і вивозити", - пояснив Барабаш. Він додав, що в місті повністю розбито інфраструктуру, житловий фонд зруйновано більш ніж на 80% - "це те, що вже неможливо відновити, відремонтувати, а лише зносити і заново будувати".

14:58 Російські війська протягом двох діб обстрілюють територію Запорізької області з реактивних систем залпового вогню, авіації та артилерії, також використали безпілотники. Постраждала житлова інфраструктура Пологівського району, зокрема в Гуляйполі та Оріхові. Внаслідок обстрілів одна людина загинула, двоє поранені, повідомила Нацполіція.

14:52 Міноборони РФ заявило, що російська ППО нібито вперше збила в зоні бойових дій нову українську оперативно-тактичну ракету Грім-2.

14:36 Окремі представники російської еліти вже виходили на контакти з Україною з проханням надати їм гарантії безпеки, розповів в інтерв'ю Gazeta.ua речник ГУР Міноборони Андрій Юсов: "Багато представників так званої російської еліти вже розуміють, що це була колосальна помилка і злочин, а фінал буде трагічним для Росії. Вони намагаються шукати варіанти власного порятунку. Поки що - не боротьби за іншу країну, а йдеться про власну безпеку і бізнес. Намагаються виходити на контакти і домовлятися про персональні гарантії безпеки. Такі випадки вже є".

Відповідаючи на запитання про те, хто входить до найближчого кола Путіна і знав про його плани вторгнення в Україну, Юсов зазначив, що розвідці ці імена відомі. Зокрема, до їх числа входить секретар Радбезу РФ Микола Патрушев. "Значною мірою рішення розпочати повномасштабну війну - це наслідок їхньої моделі управління. Сучасна Росія - це закрите суспільство, в тому числі всередині диктаторської вертикалі: там не передбачено якогось обговорення чи плюралізму думок. Рішення приймає одна людина, не дуже освічена і не компетентна, тому і наслідки є катастрофічними для Росії", - вважає спікер ГУР.

14:22 Волонтери з Чехії в рамках ініціативи Подарунок для Путіна зібрали 3,75 млн євро, за які придбали 15 мобільних зенітних комплексів Viktor для боротьби з ворожими дронами. Комплекси уже готові до відправки в Україну. Волонтери також повідомили, що скоро відправлять Україі реактивну установку Przemyslaw та 365 ракет - збір на них ще триває.

Волонтери з Чехії придбали для ЗСУ 15 мобільних зенітних комплексів Viktor для боротьби з дронами
 

13:44 Банківська група Raiffeisen Bank International після тиску австрійських інвесторів і Європейського центробанку заявила, що зобов’язується зменшувати свою бізнес-активність у Росії. При цьому група "продовжить просувати потенційні угоди, які могли б призвести до продажу або відокремлення російського Райффайзенбанку і деконсолідації російського Райффайзенбанку з групи RBI у повній відповідності з місцевими та міжнародними законами та нормами".

13:31 Росія активно використовує проти українських військових крилаті авіабомби, розповів спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: "Це нова загроза, яка постала перед нами: не залітаючи в зону ураження нашої ППО, вони скидають ці бомби. Бомби по 500 кг летять десятки кілометрів". Ігнат наголосив, що Україні дуже потрібні західні винищувачі для протистояння постійним атакам росіян. За його словами, системи ППО не зможуть покрити всю територію країни.

13:25 Росія могла вивезти кількасот тисяч українських дітей з початку повномасштабного вторгнення, заявила Радіо Свобода уповноважена президента з прав дитини Дар’я Герасимчук. За її словами, йдеться не лише про вивезених у Росію дітей, але й про примусово переміщених на окуповані території. Наразі точно відомо про понад 19 тисяч вивезених дітей. 

13:16 The Wall Street Journal глибоко стурбована безпекою свого журналіста Евана Гершковича, заперечує всі звинувачення та вимагає негайно його звільнити. Видання заявило, що Гершкович пише про Росію у складі московського бюро журналу та акредитований для роботи як журналіст у Росії Міністерством закордонних справ країни.

У свою чергу Пєсков заявив, що йдеться не про підозри, Гершковича нібито взяли на місці злочину. А Захарова сказала, що те, чим займався співробітник The Wall Street Journal у Єкатеринбурзі, "не має відношення до журналістики".

12:24 Зеленський виступив онлайн перед парламентом Австрії і заявив, що неможливо дотримуватись нейтральної позиції, коли йдеться про зло. Він також запросив австрійських парламентарів в Україну, щоб вони могли побачити на власні очі наслідки російської агресії.

"Ми повинні розуміти, наскільки важливо не бути морально нейтральними проти зла. Це не про геополітику... Це про те, що завжди треба залишатись людиною і берегти людяність", - наголосив Зеленський.

12:06 МЗС РФ заявило, що Росія "в якості жеста доброї волі" повідомлятиме США про пуски міжконтинентальних балістичних ракет і ракет підводних човнів у рамках договору від 1988 року, незважаючи на призупинення ДСНЗ.

11:57 У Швейцарії суд визнав винними банкірів, які допомагали близькому другу Путіна віолончелісту Сергію Ролдугіну переказати гроші на банківські рахунки, пише Reuters. Троє росіян та один швейцарець, які допомагали Ролдугіну розмістити мільйони франків на рахунках у швейцарських банках у період з 2014 до 2016 року, засуджені до семи місяців позбавлення волі умовно.

11:30 Міністр енергетики України Герман Галущенко закликав світові енергетичні компанії поділитись прибутком з Україною. "Багато енергетичних компаній отримують величезний надприбуток через війну. За нашими оцінками, це більш ніж 200 млрд доларів. Вони отримують ці гроші через війну, тому що ми воюємо. Я думаю, було б справедливо розділити ці гроші з Україною, щоб допомогти нам відновити енергетичну інфраструктуру", - сказав Галущенко у коментарі Politico.

Видання зазначає, що литовська Ignitis Group вже оголосила про готовність передати близько 10% прибутку на допомогу у відновленні України.

11:23 Росія внесла Угорщину до списку "недружніх країн" через приєднання Будапешта до європейських санкцій, заявив посол РФ в Угорщині Євген Станіславов. При цьому він додав, що Будапешт "демонструє прагматичну позицію, від якої поки що не збирається відмовлятися навіть під тиском своїх союзників по ЄС і НАТО".

11:02 У російському Єкатеринбурзі затримано кореспондента The Wall Street Journal, громадянина США Евана Гершковича. ФСБ заявила, що він за завданням Вашингтона нібито займався "збором відомостей про одне з підприємств російського ВПК, які складають держтаємницю".

Раніше з'явилася інформація, що Гершкович зник. За даними ЗМІ, він готував матеріал про ПВК Вагнер.

10:46 Міноборони КНР заявило, що китайська армія готова співпрацювати з російською для подальшого "зміцнення стратегічної комунікації та координації". Зокрема, армія Китаю готова разом із армією РФ "підтримувати регіональний мир та безпеку".

10:29 Запорізьку АЕС зараз неможливо захистити, оскільки довкола неї значно збільшилася кількість військ, заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі після візиту на станцію. "Очевидно, що військова активність у всьому регіоні зростає. Тому станція не може бути захищена", - заявив Гроссі.

10:10 Британська розвідка не вірить, що Росії вдасться набрати до армії ще 400 тисяч людей добровільно, як вона це задекларувала. Аналітики зазначають, що Росія представляє цю кампанію як добровільний призов професійних кадрів, а не як нову обов'язкову мобілізацію. Але існує реальна можливість того, що на практиці ця різниця буде розмита і регіональні органи влади намагатимуться виконати поставлені перед ними завдання з набору, примушуючи чоловіків вступати до армії.

Також у розвідці нагадують, що для відновлення бойової потужності Росії необхідно не лише набрати особовий склад, а й забезпечити його боєприпасами і військовою технікою, яких вона не має в необхідній кількості.

09:51 Україна арештувала російських активів на 41 млрд гривень, повідомив директор Бюро економічної безпеки Вадим Мельник. Він уточнив, що йдеться, зокрема, про різноманітну техніку, виробничі потужності, товарно-матеріальні цінності, в тому числі будівельні та паливно-мастильні матеріали, які вже використовують ЗСУ.

09:23 У Херсонській області минулої доби внаслідок російських обстрілів одна людина загинула, одна поранена. У Донецькій області один загиблий (в місті Часів Яр) і п'ятеро поранених, за даними ОВА.

08:46 Генштаб озвучив орієнтовні втрати РФ станом на ранок 30 березня.

  • особового складу - близько 172 900 (+560) осіб ліквідовано,
  • танків - 3610 (+1),
  • бойових броньованих машин - 6974 (+8),
  • артилерійських систем - 2671 (+12),
  • РСЗВ - 526 (+0),
  • засобів ППО - 278 (+1),
  • літаків - 306 (+0),
  • гелікоптерів - 291 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 2239 (+0),
  • крилатих ракет - 911 (+0),
  • кораблів/катерів - 18 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 5518 (+11),
  • спеціальної техніки - 291 (+3).

08:31 Армія РФ зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Підрозділи Сил оборони відбили на них понад 60 атак противника. В епіцентрі бойових дій залишаються Білогорівка, Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка, повідомив Генштаб у ранковому зведенні.

У Криму російські окупанти продовжують чинити тиск на громадян України та порушувати права людини. Зокрема, у Красноперекопську працівники ФСБ проводять активні контррозвідувальні заходи із супроводженням процедур "фільтрації" - людей роздягають, проводять допити, б'ють тощо.

08:22 Японія виділила Україні новий пакет гуманітарної допомоги на 470 млн доларів - кошти переважно підуть на розмінування територій та відновлення енергетичної системи, повідомило МЗС країни.

07:59 Американський Інститут вивчення війни (ISW) припускає, що Лавров під час зустрічі в Москві з міністром закордонних справ Ірану Аміром Абдоллахіяном могли домовитися про нові поставки іранського озброєння в обмін на передачу Тегерану штурмовиків Су-35. На думку аналітиків, Іран намагається зміцнити двосторонні відносини з Росією, в яких обидва будуть більш рівноправними партнерами, і, ймовірно, збільшить постачання зброї Москві для досягнення цієї мети.

05:04 США мають намір до кінця 2023 року збільшити виробництво 155-мм артилерійських снарядів удвічі, а протягом наступних п'яти років - у шість разів, заявив заступник голови Пентагону з питань сухопутних військ Гейб Камарільйо. За його словами, Пентагон витратить близько 1,45 млрд доларів на модернізацію виробничих потужностей снарядів калібру 155 мм, щоби підтримати обороноздатність України і поповнити запаси армії США.

Він додав, що армія США також нарощує виробництво протитанкових ракет Javelin та керованих реактивних систем залпового вогню (GMLRS). Зокрема, виробництво Javelin зросте більш ніж удвічі - до 330 на місяць, а виробництво пускових установок подвоїться до 41 на місяць.

Камарільйо завив, що до 2026 року армія США має намір також удвічі (з 566 до 1110 одиниць) збільшити щомісячне замовлення на виробництво ракет для РСЗВ. Згідно з публічними даними, США вже відправили в Україну 1 074 000 одиниць 155-мм снарядів, причому місячна витрата цих снарядів, за оцінками експертів, становить до 143 000 одиниць.

03:12 США не зафіксували жодних кричущих порушень під час використання Україною західної військової допомоги, заявив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі. Він наголосив, що допомога, яка направляється Києву, використовується за призначенням, а українська влада поділяє стурбованість щодо її цільового використання та належної звітності. Водночас Кірбі додав, що в ході війни неможливо передбачити кожне переміщення кожного виробу, який застосовує кожен солдат.

02:16 У відповідь на російське вторгнення в Україну НАТО створив потужну військову структуру на східному фланзі, заявив верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі Крістофер Каволі: "Зараз під моїм командуванням понад 40 тисяч військових і ще 200 тисяч військових, яких країни привели до готовності на випадок, якщо я їх потребуватиму. У нас є майже 100 літаків, які патрулюють повітряний простір зараз, майже 100 суден, які контролюють ситуацію на воді".

Каволі вказав на необхідність продовжувати надавати підтримку Україні. За його словами, понад 11 тисяч українських солдатів зараз проходять підготовку по всій Європі.

29 березня

23:43 Експерти британського Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень підготували доповідь про уроки війни в Україні, в якій стверджується, що ФСБ та іншим спецслужбам РФ завдяки ретельному плануванню вдалося швидко налагодити роботу на окупованих територіях. Проте фундаментальні недоліки у роботі російських спецслужб значною мірою сприяли провалу планів російського вторгнення в Україну. Докладніше про висновки експертів - у матеріалі Агенти всюди.

22:48 Заступник міністра оборони Ганна Маляр заявила, що одна з головних задач ЗСУ як воюючої сторони - знищення фізичної сили противника: "На жаль, втрати - це неминучий наслідок війни. Без втрат не буває. Але втрати ворога в рази більше. Це при тому, що у них перевага по кількості особового складу і озброєння. Втрати були більші у них і в 2014-2015, але зараз той коефіцієнт майже удвічі зріс на нашу користь. У нас бувають такі дні на Сході, коли співвідношення вбитими сягає 1 до 10. Це, звісно, не щодня, і середій коефіцієнт нижчий, але менше з тим".

22:16 Зеленський у вечірньому відеозверненні заявив, що "сьогодні є за що подякувати нашим бійцям, які бʼються на Бахмутському напрямку - бʼються стійко, результативно". 

Також президент прокоментував рішення щодо завершення оренди Києво-Печерської лаври Українською православною церквою Московського патріархату: "Сьогодні зроблено крок на зміцнення духовної незалежності нашої держави, на захист нашого суспільства від старих і цинічних московських маніпуляцій релігією. Україна - це територія найбільшої релігійної свободи у нашій частині Європи. Так - від 91-го року. Так - буде завжди".

21:44 Зеленський взяв участь у другому Саміті за демократію, організованому США під головуванням Байдена. "У чому стратегія вільного світу стосовно тоталітарної Росії, яка шукає, як би наплодити собі побільше тоталітарних спільників у світі? Чи є така стратегія? Я скажу, якою їй варто бути. Зло повинно програти війну. Програє зараз - знатиме, що програватиме завжди і всюди", - заявив український президент.

21:28 Хорватія, ймовірно, найближчим часом зможе завершити передачу Україні 14 вертольотів Мі-8, повідомив міністр оборони Маріо Баножич на спільному брифінгу з Резніковим.

21:07 Інспектори не виявили ознак серйозних порушень у використанні Україною американської допомоги, заявила очільниця USAID Ніколь Анджарелла. За її словами, з початку повномасштабного російського вторгнення США створили кількарівневу систему контролю за американською допомогою Україні та провели роз’яснювальну роботу щодо того, як можна повідомити про підозри порушень.

Анджарелла зазначила, що її офіс отримав 178 повідомлень про можливі порушення, пов'язані з Україною, проте на сьогодні немає "жодних серйозних кримінальних знахідок, пов'язаних з наданням допомоги Україні з боку США". 

21:58 В Бахмуті воюють близько 6000 найманців ПВК Вагнер та до 30 тисяч рекрутів, у тому числі ув'язнених, повідомив голова Об'єднаного комітету начальників штабів Марк Міллі. "Вони зазнають величезних втрат у районі Бахмута. Українці завдають цим хлопцям багато смертей та руйнувань", - зазначив генерал.

Також він висловив стурбованість зближенням Росії та Китаю: "Я б не назвав це справжнім повним союзом у повному значенні цього слова, але ми бачимо, як вони зближуються, і це викликає проблеми. А потім, якщо ви додасте Іран… я думаю, що ці три країни разом будуть проблематичними протягом багатьох років".

20:34 Зеленський повідомив, що провів "продуктивну розмову" з прем’єр-міністром Італії Джорджею Мелоні: "Говорили про наші двосторонні та міжнародні ініціативи. Шлях до миру в Україні - повне виведення російських військ з території нашої держави і реалізація нашої формули миру". 

20:29 Американська сторона оцінює втрати Росії у війні з Україною у більш як 220 тисяч убитими й пораненими, повідомив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес.

19:46 Швейцарія приєдналася до десятого пакету антиросійських санкцій ЄС з 29 березня. 

19:23 Бюджетний комітет Бундестагу затвердив фінансування для України у розмірі 12 млрд євро до 2032 року, повідомляє AFP. Кошти мають бути використані для прямих постачань зброї в Україну та для заміни озброєння Бундесверу, чиї запаси були виснажені постачаннями в Україну.

На поточний рік комітет затвердив перевитрати у розмірі 3,24 млрд євро, які ще не включені до попереднього бюджету. На наступні роки до 2032 року комітет затвердив загалом 8,82 млрд євро. Комітет схвалив закупівлю десяти нових самохідних гаубиць типу 2000 на заміну систем, які Німеччина вже передала Україні. Рішення передбачає опціон на придбання ще 18 таких самохідних гаубиць.

19:09 Російська пропаганда не припиняє розповідати, що західні санкції країні нібито тільки на користь. Але реальність, як завжди, зовсім інша. Вже навіть Путін публічно визнав, що санкції можуть негативно вплинути на стан справ в економіці країни. А у Wall Street Journal вийшла стаття із заголовком "Російська економіка починає руйнуватися". Докладніше - в матеріалі Як працюють санкції.

18:54 Росіяни продовжують штурмувати Бахмут, мають частковий успіх, повідомив Генштаб у вечірньому зведенні. Проте Сили оборони тримають місто, відбивають численні атаки противника. 

В Арм'янському та Джанкойському районах Криму росіяни продовжують будівництво фортифікаційних споруд та окопів, до робіт активно залучають місцевих жителів. 

18:12 Кримські пабліки повідомляють про вибух у селищі Гвардійське, поряд з аеропортом Сімферополя. Голова місцевої "адміністрації" Ігор Чичкін заявив, що це була робота ППО.

17:45 Росіяни запускають дрони-камікадзе Shahed невеликими групами з різних напрямків, розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. За його словами, пуски були і з території Білорусі, і з північних областей РФ - Брянської чи Курської. Зараз вони концентровано почали робити це з обох напрямків невеликими партіями, але ЗСУ вже пристосувались. "Потрібно просто більше систем ППО, щоби покрити величезну територію України. Окрім них, бажано сучасні західні винищувачі, які б могли стовідсотково справлятись з ситуацією", - додав Ігнат.

17:27 В Ізюмському районі Харківської області, поблизу м. Барвінкове, легковий автомобіль наїхав на протитанкову міну - двоє людей загинули на місці, ще двоє поранені, повідомили в ДСНС.

16:54 Росіяни обстріляли село Подоли Куп'янського району Харківської області, поранено троє людей. Один із поранених у важкому стані, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

16:41 Данілов повідомив, що на озброєнні ЗСУ десятки моделей і тисячі дронів, в тому числі - ударні БПЛА дальністю польоту більш як 3000 км.

16:29 Фахівці Укроборонпрому близько 90-95% усієї бронетехніки ремонтують безпосередньо у районах ведення бойових дій, повідомили в концерні. З початку повномасштабного російського вторгнення виїзні ремонтні бригади підприємств Укроборонпрому відновили понад 3000 машин, з яких понад 1500 - важких та стільки ж легкоброньованих. Деяку техніку фахівці ремонтували по 5-6 разів, і вона досі працює на фронті. 

16:24 Уряд готує старт пілотних проектів із комплексного відновлення деокупованих територій і вже обрав по одному населеному пункту в Київській, Сумській, Харківській, Херсонській і Чернігівській областях, у яких розпочнеться масштабне відновлення за принципом build back better (відбудувати краще, ніж було). Йдеться про відбудову не лише житла, а й лікарень, шкіл, об’єктів культури тощо. Усе відновлюватиметься з урахуванням вимог безпеки та сучасних практик, розповів Шмигаль.

Також прем'єр зазначив, що вже найближчим часом має запрацювати механізм компенсації за пошкоджене та зруйноване майно. 

16:17 Залужний повідомив, що провів телефонну розмову з верховним головнокомандувачем Обʼєднаних збройних сил НАТО в Європі та командувачем ЗС США в Європі генералом Крістофером Каволі: "Звернули увагу на важливі оборонні питання. Обговорили постачання озброєння, техніки та боєприпасів".

16:15 Україна може завдати кількох контрударів по російських позиціях, для цього вже завершується формування контрударних корпусів, розповів Резніков в інтерв'ю Gazeta Wyborcza. За його словами, партнери України "цілком усвідомлено підтримують ідею контрнаступу не лише на політичному, а й на військовому рівні". Генерали армій НАТО знають про плани ЗСУ і вважають, що їх реалізація реальна, додав Резніков.

Також міністр зазначив, що українські військові знають тактику росіян, а ті, у свою чергу, не знають, чого чекати від ЗСУ. Вони бояться контрнаступу України та вже готують лінії оборони, зокрема, у Криму вже сформували три кільця оборони, будують укріплення на південних пляжах. "Це означає, що вони розпорошують свої оборонні ресурси, їхнє суспільство бачить, що "спецоперація" йде не за планом. Їхній бойовий дух падає, вони вже приймають поразку", - резюмував Резніков.

15:54 Резніков заявив в інтерв'ю польській газеті Wyborcza, що російський наступ йде повним ходом, однак противник швидко вичерпує свої можливості через утримання українськими силами Бахмута. За його оцінками, на Бахмутському напрямку росіяни втрачають у середньому 500 людей на день убитими чи пораненими. "Звідси принципове рішення нашого командування: утримувати Бахмут, незважаючи на власні втрати. Тому що його оборона обмежує можливості росіян і дає стабільність по всій лінії фронту", - зауважив міністр.

Також Резніков розповів, що сам Бахмут і пагорби, що знаходяться поряд з ним, є зручною територією для оборони. "Якби ми вийшли з нього, це означало б необхідність оборонятися в іншому місці, де немає такої зручної форми місцевості", - пояснив він.

За словами Резнікова, план РФ полягав у тому, щоби прорвати фронт у районі Бахмута й атакувати повномасштабними силами авіації, артилерії та бронетехніки, щоб зайняти всю Донецьку та Луганську області. "Для них це важливо з політичної точки зору. Вони хотіли показати, що хоча б одну з цілей, озвучених Путіним на початку вторгнення, досягнуто. Але цього не сталося, і Бахмут залишається нашою фортецею", - додав міністр.

15:27 Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі під час візиту на ЗАЕС заявив російським журналістам, що снаряди зі збідненим ураном не становлять радіологічної небезпеки. За його словами, питання використання озброєння зі збідненим ураном вивчалося в МАГАТЕ досить довго.

15:16 Резніков заявив в інтерв'ю Естонському національному телерадіомовленню (ERR), що Україна планує контрнаступ на кількох напрямках. Відповідаючи на запитання про те, коли можна буде побачити танки Leopard на передовій, міністр сказав: "Ви зможете побачити їх у контрнаступі за рішенням нашого Генерального штабу. Це вже планується на кількох напрямках. Це залежить від найбільш слушного моменту, від того, як вони вирішать. Також все залежить від погодних умов. Весною в нас дуже волога земля, можна використовувати тільки гусеничну техніку. Я думаю, що ми побачимо їх у квітні-травні".

Також Резніков переконаний, що "цього року ми побачимо дуже позитивні зміни для України, ми продовжимо звільняти тимчасово окуповані території".

14:58 Рафаель Гроссі під час візиту на захоплену росіянами Запорізьку АЕС заявив, що МАГАТЕ розробляє нову концепцію захисту станції, обговорює її з Москвою і Києвом. При цьому він наголосив, що агентство запропонує "реалістичні заходи", щоб уникнути катастрофи на ЗАЕС. Гроссі додав, що вважає за можливе вирішення питання безпеки станції.

14:22 ГУР Міноборони разом з партнетами з інших країн контролює можливе розміщення ядерної зброї на території білорусі і відстежує ситуацію всередині Росії, розповів ТСН представник воєнної розвідки Андрій Черняк: "Ми контролюємо ситуацію, яка відбувається на території Білорусі, зокрема де розташовані російські підрозділи. Контролюємо ситуацію і всередині Росії. Це в пріоритеті не тільки в українських спецслужбах, а й у світового співтовариства. Тотальний контроль. Поки що ми бачимо інформаційну акцію на рівні заяв та слів, не більше".

За оцінками розвідки, заяви про розміщення ядерної зброї в Білорусі - черговий шантаж росіян.

14:16 У Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки працюють над удосконаленням процедури мобілізації, розповів Укрінформу член комітету, представник президента в парламенті Федір Веніславський: "За результатами засідання оборонного комітету, де були всі керівники найвищого рівня, які відповідають за мобілізаційні заходи, з‘ясували, чому виникають такі неправильні ситуації, наприклад, коли військовослужбовець був одразу направлений у зону бойових дій після призову на службу. Ці питання ми взяли на контроль. Такого точно більше не буде. Винні будуть притягнені до відповідальності".

За словами депутата, зараз комітет розробляє законодавчі зміни, які сприятимуть врегулюванню питання видачі повісток військовозобов‘язаним внутрішньо переміщеним особам, які вимушено проживають не за місцем постійної реєстрації.

13:50 Лавров заявив, що НАТО "фактично воює на боці Києва, глибше втягуватися в конфлікт уже нікуди".

13:21 Politico пише, що 3 квітня в Україну має прибути колишній держсекретар США за часів Трампа Майк Помпео, якого називають ще одним ймовірним кандидатом у президенти США від республіканців. Видання зазначає, що своїм візитом він спробує продемонструвати підтримку Україні та виділитися на тлі Дональда Трампа і губернатора Флориди Рона Десантіса, які критикують військову допомогу Україні.

13:05 Пєсков заявив, що досягнення цілей "спецоперації" в політико-дипломатичний спосіб у випадку з Україною неможливе.

У свою чергу секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев заявив, що Росія "неодмінно досягне всіх цілей спецоперації, досягне демілітаризації та денацифікації України, забезпечить свою територіальну цілісність і безпеку населення".

12:44 Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі прибув на Запорізьку АЕС, повідомляє Енергоатом. Це другий його візит на захоплену росіянами атомну станцію. Цього разу Гроссі планує побачити, як змінилася ситуація на ЗАЕС, поспілкуватися з атомниками, які її експлуатують, а також виступити гарантом ротації членів постійної місії МАГАТЕ, яка працює на Запорізькій АЕС із вересня 2022 року.

12:23 Україна щомісяця витрачає на війну 130 млрд гривень, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко на зустрічі з Європейською бізнес асоціацією. Він додав, що доходи держбюджету становлять 80 млрд гривень на місяць.

12:02 Іспанія збирається передати Україні перші шість танків Leopard 2A4 одразу після Великодня, пише El País з посиланням на джерела в іспанському уряді. За інформацією видання, танки вже відремонтували на заводі у Севільї, і цього тижня вони беруть участь у навчаннях на полігоні Серро Муріано у Кордові. У Європі Великдень цього року відзначають 9 квітня.

11:56 У Черкаській області скоротили комендантську годину: з 3 квітня вона діятиме з 00:00 до 04:00, повідомив голова ОВА Ігор Табурець.

11:19 Британська розвідка повідомляє, що ЗСУ відтіснили найманців ПВК Вагнер від однієї з ліній постачання Бахмута - дороги 0506. Ця другорядна дорога, яка з’єднує Часів Яр та Хромове, стала критично важливою лінією постачання для українських захисників. Раніше сили Вагнера перебували на відстані кількох сотень метрів від неї.

Також аналітики вказують, що 26 березня Вагнер заявив про взяття під повний контроль заводського комплексу АЗОМ на північ від центру Бахмута, однак за цю територію, ймовірно, досі ведуться бої, як і протягом останніх двох тижнів. І оскільки Вагнер підтвердив, що відпустив щонайменше 5000 бойовиків із числа ув'язнених, які відвоювали встановлений строк, нестача особового складу, ймовірно, перешкоджає російським наступальним зусиллям у цьому секторі, вважає розвідка.

10:46 Україні потрібно 20 батарей Patriot для захисту від російських ракет, і навіть цього може бути недостатньо, "оскільки жодну країну у світі не атакували такою кількістю балістичних ракет", заявив Зеленський в інтерв'ю Associated Press. За його словами, українські військові з січня проходять навчання у США з використання комплексів Patriot, але вони ще не розгорнуті в Україні.

Також президент розповів, що одна європейська країна відправила в Україну чергову систему ППО, але вона не спрацювала, і їм "доводилося знову і знову її міняти". При цьому він не назвав країну.

10:42 Зеленський заявив в інтерв′ю Associated Press, якщо Україна не виграє битву за Бахмут, на Київ посилиться тиск щодо пошуку неприйнятних компромісів з російською стороною: "Якщо він [Путін] відчує трохи крові - відчує, що ми слабкі, - він буде тиснути, тиснути, тиснути". За словами президента, якщо Бахмут впаде, Путін "продасть цю перемогу Заходу, своєму суспільству, Китаю, Ірану". Зеленський наголосив, що у разі поразки в битві за Бахмут українське суспільство може відчути втому та підштовхнути до компромісу. Але наразі він не відчуває подібного тиску.

10:38 У МЗС Китаю заявили, що зустріч Сі Цзіньпіна із Зеленським не планується. "Підтримуємо спілкування з українською стороною, про можливу зустріч інформації немає", - йдеться у повідомленні.

10:14 У Білгороді ввечері 27 березня безпілотник ударив по газонасосній станції Газенергомережі. За попередніми даними, це був саморобний літальний апарат, повідомляє телеграм-канал Baza. Дрон нібито було запущено з боку Вовчанська Харківської області, за 6,5 км від кордону з Росією. Осколками пошкоджено порожній газовий резервуар ємністю 30 тисяч літрів, а також газопровід. Постраждалих немає.

09:43 Вночі 29 березня підрозділи зенітних ракетних військ знищили під Бахмутом російський бомбардувальник Су-24М, повідомило командування Повітряних сил ЗСУ.

09:21 Зеленський розповів в інтерв'ю Associated Press, що запросив до України Сі Цзіньпіна: "Ми готові бачити його тут. Я хочу поговорити з ним. Я контактував із ним перед повномасштабною війною, але за весь цей рік, більше року, у нас не було контактів".

08:54 Генштаб озвучив орієнтовні втрати РФ станом на ранок 29 березня.

  • особового складу - близько 172 340 (+610) осіб ліквідовано,
  • танків - 3609 (+7),
  • бойових броньованих машин - 6966 (+0),
  • артилерійських систем - 2659 (+6),
  • РСЗВ - 526 (+1),
  • засобів ППО - 277 (+0),
  • літаків - 306 (+1),
  • гелікоптерів - 291 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 2239 (+4),
  • крилатих ракет - 911 (+0),
  • кораблів/катерів - 18 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 5507 (+5),
  • спеціальної техніки - 288 (+1).

08:21 Армія РФ зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. В епіцентрі бойових дій залишаються Білогорівка, Бахмут, Авдіївка, Мар’їнка та їх околиці. Протягом минулої доби підрозділами Сил оборони України відбито 57 атак противника на зазначених напрямках, повідомив Генштаб у ранковому зведенні.

За інформацією Генштабу, останнім часом спостерігається тенденція, коли росіяни відмовляються виконувати накази командирів. Так, 23 березня за відмову виконувати бойове завдання було обеззброєно та доставлено до Макіївки Донецької області близько 70 осіб із підрозділів "добровольчих" формувань Невський та Ветерани. Подібний випадок стався і 25 березня - виконувати наказ відмовився особовий склад роти розвідки противника, що діє на Авдіївському напрямку.

07:52 В окупованому Мелітополі знову вибухи - мер міста Іван Федоров повідомив про вибух у районі підстанції локомотивного депо. У північних та західних районах міста, а також у Семенівці, Тамбовці та деяких інших навколишніх селах зникло світло.

Російські ЗМІ пишуть з посиланням на екстрені служби, що "українські бойовики" рано-вранці обстріляли залізничне депо в Мелітополі - є пошкодження та руйнування, люди не постраждали.

06:57 Рада безпеки ООН проведе у п’ятницю, 31 березня, засідання для обговорення наміру Путіна розмістити ядерну зброю на території Білорусі. У порядку денному цей пункт сформульовано як "загроза міжнародному миру та безпеці".

05:26 Байден заявив, що стурбований планами Росії розмістити ядерну зброю в Білорусі, проте додав, що "вони ще цього не зробили".

05:04 Міноборони РФ заявило про початок навчань ракетних військ стратегічного призначення з комплексами Ярс.

02:50 Україна зараз найбільше потребує протиповітряної оборони, зброї великої дальності та бронетехніки, а F16 "на цій стадії війни" українцям не допоможуть, заявив голова Пентагону Ллойд Остін. При цьому він висловив упевненість, що в майбутньому українці матимуть змогу отримати західні винищувачі. За його словами, потенційно це може бути або F16, або інші літаки четвертого покоління. Остін додав, що якщо рішення щодо винищувачів буде ухвалено, "то для забезпечення цих можливостей знадобиться приблизно 18 місяців".

28 березня

23:16 Росія незаконно депортувала 19 514 українських дітей, згідно з останніми даними Національного інформаційного бюро. Відомо також, що на тимчасово окупованих територіях і в Росії перебувають близько 4390 статусних дітей, до яких відносяться діти-сироти й діти, позбавлені батьківського піклування, повідомило Мінреінтеграції.

Віце-прем'єр Ірина Верещук нагадала всім російським так званим "прийомним батькам" та "опікунам", що рано чи пізно їм доведеться відповідати - так само, як і причетним російським чиновникам. "Ваші особи не є великим секретом: ні для українських, ні для міжнародних правоохоронних органів... Наполегливо рекомендую російським громадянам не всиновлювати українських сиріт, яких незаконно вивезли з тимчасово окупованих територій України. Від російських посадових осіб вкотре вимагаю передати українській стороні всіх наших дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування", - заявила Верещук.

22:57 Російські пропагандисти запустили в мережі новий фейк: вони оприлюднили відео, на якому нібито "українські військові" зупинили цивільний автомобіль та почали кривдити жінку з дитиною. Фейк підхопило навіть МЗС РФ, незважаючи на те, що його вже встигли розвінчати навіть воєнкори Кремля. Докладніше - в матеріалі Розстріл машини.

22:34 Станом на 28 березня ЗСУ знищили понад 1500 безпілотників оперативно-тактичного рівня Орлан-10 на фронті, не враховуючи квадрокоптерів та БПЛА тактичного рівня, повідомив речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат. Також він зазначив, що угруповання літаків ворога, яке атакує Україну з кількох десятків летовищ, кількісно збільшилося, але якісно стало набагато гіршим. 

22:20 Інститут вивчення війни в новому звіті аналізує дії російського диктатора Володимира Путіна та прогнозує хід бойових дій в Україні. Докладніше - в матеріалі Надій на мир немає.

21:59 Очільник Пентагону Ллойд Остін вважає, що Україна завдяки значному виснаженню російських сил і постачанням західної зброї має "дуже хороші шанси" здійснити успішний контрнаступ навесні 2023 року. На його думку, Україна наразі має "значну перевагу" в порівнянні з російськими силами, хоча лінія фронту й змінювалась то в один, то в інший бік протягом останнього часу.

"Українці завдали росіянам значних втрат, і ті виснажили свої запаси бронетехніки так, як ніхто ніколи не міг собі уявити. І тепер ми бачимо, як Росія розконсервовує танки Т-54 і Т-55 через рівень втрат, яких завдали українці", - наголосив міністр оборони США. Він додав, що ресурси Росії вичерпуються, вона дедалі частіше відчуває нестачу артилерійських боєприпасів і змушена звертатись по допомогу до Ірану та Північної Кореї.

"Тому я думаю, що ми побачимо активізацію бойових дій навесні, оскільки умови для маневрування покращаться, а також на основі того, що ми вже зробили і продовжуємо робити. Я думаю, що Україна матиме дуже хороші шанси на успіх", - наголосив Остін.

21:41 На війні в Україні загинули щонайменше 2000 російських офіцерів, підрахував OSINT-проект KIU за відкритими даними станом на 28 березня. 

На війні в Україні загинули щонайменше 2000 російських офіцерів
 

20:44 Прем’єр Британії Ріші Сунак заявив, що останні дії Китаю щодо війни в Україні підірвали його статус як нейтральної сторони, й закликав Пекін до конструктивних кроків.

20:26 США зупиняють обмін даними про стратегічні ядерні сили з Росією після того, як Москва оголосила про зупинення участі у Договорі про нерозповсюдження ядерної зброї, пише WSJ.

20:13 Пєсков у грудні 2022 року під час зустрічі в одного з російських чиновників, де були присутні представники культурної і політичної еліти, заявив, що війна проти України триватиме дуже довго, пише The Guardian. За інформацією видання, гості підняли тост за встановлення миру, після чого Пєсков сказав: "Все буде набагато складніше. Це займе дуже, дуже багато часу". Це зіпсувало настрій гостям, які у приватних розмовах виступають проти війни з Україною, поділились джерела видання.

19:24 Центр національного спротиву при Силах спецоперацій ЗСУ склав мапу таборів, куди росіяни вивозять депортованих українських дітей. Мапа створена на основі даних з відкритих джерел й буде доповнюватись. Як видно з географії таборів, процес вивезення дітей до РФ має систематичний характер й завчасно підготовлений.

18:56 Перші три ударні роти БПЛА вже готові до бою - їх повністю укомплектували, передали пікапи, ударні коптери та Старлінки, повідомив очільник Мінцифри Михайло Федоров. Він наголосив, що всі безпілотники українського виробництва, а обладнання для ударних рот Армії дронів придбали приватні донори.

18:32 Через інцидент у Чорному морі зі збиттям американського безпілотника на початку березня США вирішили відправляти розвідувальні дрони далі від Криму, що обмежило їхню здатність збирати інформацію, повідомляє CNN з посиланням на американського високопосадовця. Рішення оминати район потенційного зіткнення з російською авіацією, за словами джерела CNN, є частиною зусиль адміністрації Байдена, спрямованих на те, щоб "уникнути надмірної провокаційності" між Вашингтоном і Москвою. Водночас високопосадовець не виключив, що в майбутньому розвідпольоти дронів відновляться у звичному режимі.

18:10 За даними Генштабу ЗСУ, в епіцентрі бойових дій залишаються населені пункти Білогорівка, Бахмут, Авдіївка, Мар’їнка та їх околиці. Протягом доби підрозділами Сил оборони України було відбито 24 атаки противника на зазначених напрямках.

17:44 Протягом найближчих шести місяців в українській енергосистемі буде достатньо електроенергії для покриття потреб споживачів, прогнозує голова правління НЕК Укренерго Володимир Кудрицький. При цьому він додав, що "до наступної зими треба гарно підготуватися: відновити, перш за все, роботу тих енергоблоків на теплових, гідроелектростанціях, які були пошкоджені, і максимально мобілізувати всі ресурси енергосистеми, щоб достойно, без відключень пройти зиму".

17:40 Виконком Міжнародного олімпійського комітету рекомендував міжнародним федераціям допускати до стартів росіян, які не підтримують війну проти України, як нейтральних атлетів, повідомив очільник МОК Томас Бах. При цьому команди з Росії та Білорусі не можуть розглядатися як учасники міжнародних змагань.

Також МОК рекомендував не допускати до змагань російських спортсменів, пов'язаних зі збройними силами та органами безпеки. Зокрема, серед російських атлетів багато хто перебуває у спортивному товаристві ЦСКА, дехто представляє Росгвардію.

Бах заявив, що рішення щодо участі російських атлетів в Олімпійських іграх прийматимуть спортивні федерації. Виконком МОК рекомендував міжнародним федераціям створити окремі комісії щодо допуску російських спортсменів на змагання.

17:34 Пропагандистські російські ЗМІ пишуть з посиланням на екстрені служби, що поблизу залізничних колій біля села Світіно у Новій Москві виявили "уламки, ймовірно, безпілотника". За їхньою інформацією, на місці виявлення уламків жодних руйнувань немає. Тим часом телеграм-канал Baza повідомляє, що на безпілотнику був напис "Слава Україні", і публікує фото.

Дивіться фото: Вторгнення Росії в Україну. 1-31 березня 2023 року

17:07 Зеленський у Сумах провів координаційну нараду з керівниками збройних формувань і правоохоронних органів з питань облаштування та охорони державного кордону й безпекової ситуації в Сумській області.

17:00 У Польщі затримано ще трьох підозрюваних у співпраці з російськими спецслужбами. У польському кабміні повідомили, що їм висунуто звинувачення у шпигунській діяльності, всі вони під вартою.

16:55 Під Мелітополем, за попередніми даними, підірвано підстанцію біля села Федорівка Терпінівської сільради, повідомив мелітопольський міський голова Іван Федоров.

16:52 В Маріуполі тотальна зачистка та пошукові заходи після вчорашнього підриву автомобіля "начальника міськуправління поліції" Михайла Москвина. Як повідомив радник мера міста Петро Андрющенко, на вулицях патрулі з військових окупантів та "поліцейських". Переважно зупиняють чоловіків вне залежності від віку та жінок до 40 років. Перевіряють документи, гаджети, особисті речі.

Сам Москвин після вибуху його автомобіля був госпіталізований з контузією, але сьогодні його гвинтокрилом з Маріуполя доставлено в Таганрог. Його стан невідомий, "але точно далекий від стабільно-хорошого", додав Андрющенко.

16:41 Блінкен назвав "цинічною пасткою" для заморожування конфлікту пропозиції щодо негайного припинення вогню в Україні.

16:26 Зеленський повідомив, що в Сумській області ознайомився з несенням служби прикордонними нарядами з прикриття рубежів держави. Президент перевірив виконання завдань підрозділами Держприкордонслужби на кордоні з Росією.

15:42 Українські військові показали, що всередині збитих іранських дронів.

15:03 У Бахмуті Росія посилює найманців ПВК Вагнер підрозділами своєї регулярної армії, насамперед десантниками, розповів речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий: "Основною ударною силою залишається ПВК Вагнер. Однак через величезні втрати щодобово і через те, що вони не можуть вже з такою швидкістю, як раніше, поповнювати свої ряди, у тому числі й за рахунок колишніх в'язнів, бачимо, що вони посилюються підрозділами регулярної армії, насамперед повітряно-десантних військ". Череватий додав, що вагнерівці мають проблеми з боєприпасами і живою силою.

14:54 "Верховний суд ДНР" засудив до 20 років колонії суворого режиму військовослужбовця батальйону Азов Дмитра Смітія за те, що він нібито застрелив мешканку Маріуполя.

14:25 Євросоюз на саміті у грудні розгляне питання щодо початку переговорів про вступ до ЄС України та Молдови, повідомив голова Євроради Шарль Мішель.

14:23 Зеленський сьогодні перебуває з робочою поїздкою у Сумській області. Зокрема, він вручив Охтирці "почесну відзнаку міста-героя, міста-захисника, міста-переможця".

13:46 В Бахмуті протягом останніх трьох днів зменшилася кількість бойових зіткнень - не виключено, що росіяни перегруповуються, повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий. За його словами, "найближчі дні - тиждень покажуть, що є причиною насправді".

13:17 Росіяни вдарили двома ракетами, попередньо С-300, по м. Богодухів Харківської області, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. Попередньо, без постраждалих.

13:14 Франція подвоїть постачання 155-мм артилерійських боєприпасів для України - до 2000 на місяць, повідомив міністр оборони Себастьєн Лекорню. Також він повідомив, що система ППО SAMP-T надійде до України "найближчим часом". Крім того, уряд Франції розглядає можливість збільшення фінансування фонду ЄС для допомоги України. За словами міністра, виділені Парижем 200 млн євро вже повністю використані.

13:01 Україна отримала від Португалії три танки Leopard 2A6, повідомило Міноборони країни.

12:45 Наказ про бомбардування Драмтеатру в Маріуполі, а також пологового будинку та дитячої лікарні віддав командир військової частини Сергій Атрощенко, з'ясували розслідувачі міжнародної спільноти InformNapalm. Він народився в м. Овруч Житомирської області. 

12:14 Держдеп США підтримує створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії Росії проти України, заявила посол з питань глобального кримінального правосуддя Бет Ван Скаак. Водночас вона додала, що наразі немає остаточного консенсусу щодо моделі такого трибуналу. Так, розглядаються дві моделі: український трибунал, який матиме міжнародну підтримку, та суд, який може створити Генасамблея ООН. Влада України віддає перевагу відокремленій міжнародній інституції, але є побоювання, що не вдасться зібрати необхідні голоси в Генасамблеї для її створення, зазначила посол.

За її словами, США дійшли висновку, що найбільш ефективний спосіб забезпечення відповідальності за злочини агресії передбачає створення інтернаціоналізованого суду в рамках судової системи України, тобто гібридний варіант. Такий суд міг би сприяти ширшій міжнародній підтримці, а також не потребуватиме резолюції Генасамблеї про створення нової незалежної міжнародної інституції, для чого знадобиться час та ресурси.

11:32 Зеленський може скоро відвідати Польщу, але навіть коли домовленість буде досягнута, про візит не повідомлятимуть до останнього моменту з міркувань безпеки, повідомив заступник глави польського МЗС Павел Яблонський. Він додав, що лідери Польщі та України активно підтримують контакт.

10:47 Росіяни вночі обстріляли з мінометів лікарню у Дніпровському районі Херсона, повідомив голова ОВА Олександр Прокудін. Пошкоджено головний корпус, система опалення, постраждалих немає.

10:21 МЗС Білорусі заявило, що розміщення ядерних боєзарядів на території країни без передачі Мінську контролю за ними не суперечитиме положенням Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

10:15 Президент Мотор Січі В'ячеслав Богуслаєв блокував поставку бойового гелікоптера для ГУР Міноборони у квітні 2022 року на користь Росії, повідомила СБУ. За даними слідства, він отримав замовлення від представників ГУР МО щодо оплатної передачі відомству гелікоптера типу МІ-2 для виконання бойових завдань на фронті. Проте Богуслаєв надав вказівку своїм підлеглим розібрати повітряне судно на деталі та приховати експлуатаційну документацію на нього.

09:46 Резніков показав відео з британськими танками Challenger 2, які прибули в Україну.