Протести під лаврою: активістка отримала підозру в розпалюванні ворожнечі

Протести під лаврою: активістка отримала підозру в розпалюванні ворожнечі
17 августа 2023

Служба безпеки України повідомила про підозру блогерці, яка провокувала сутички і релігійну ворожнечу під час масових акцій у Києво-Печерській лаврі, а також публічно заперечувала збройну агресію РФ. Про це повідомляє прес-центр СБУ Telegram-каналі в четвер, 17 серпня.

"Фігурантка брала активну участь у провокаціях на території Києво-Печерської лаври наприкінці березня і на початку квітня 2023 року. Тоді вона "розганяла" в соцмережах власні відеостріми, в яких підбурювала людей чинити спротив законним діям правоохоронців та ображала релігійні почуття українців", - йдеться в повідомленні.
 
Жінка на своїй Facebook-сторінці заперечувала факти російської збройної агресії й називала війну в Україні "внутрішнім громадянським конфліктом". 

Крім того, вона виклада в соцмережах свої псевдопрогнози про "невідворотність" захоплення всієї території України, а також намагалась дискредитувати українських захисників. 
 
"Деструктивний контент підхоплювали російські телеканали та інтернет-ресурси, які подавали викривлену інформацію як позицію пересічних громадян України", - повідомили в СБУ.
 
СБУ ініціювала лінгвістичну експертизу, що підтвердила факти підривної діяльності фігурантки на користь країни-агресора. 
 
Слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за статтею Виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься заперечення збройної агресії рф проти України виражене у представленні її як внутрішнього громадянського конфлікту (ч. 2 ст. 436-2 КК України). 

Нині вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій фігурантки та обрання їй запобіжного заходу, їй загрожує тюремне ув’язнення з конфіскацією майна.

Український військкор Андрій Цаплієнко додав на своєму Telegram-каналі інформацію щодо підозрюваної. 

За його словами, "православну активістку" звати Вікторія Кохановська. Вони колишня жителька Камянця-Подільського, а нині живе в Києві.

Він також заявив, що підозрювана "з початку 2020 сидить на зарплаті в Московської церкви".

"З казни лаври, з пожертв, вона отримує  щомісяця - до 4 тисяч доларів", - додав військкор.

Цаплієнко також зазначив, що Кохановська координувала "протестні акції вірян".

Дивіться фото: Протести під лаврою: активістка отримала підозру в розпалюванні ворожнечі

Як ми вже писали, 11 серпня тимчасово обмежили доступ відвідувачів на територію Нижньої лаври. Рішення не стосується священиків, ченців та працівників чоловічого монастиря.

Іще раніше, 9 серпня Господарський суд Києва визнав законним рішення заповідника про розірвання цього договору. 

У Києві поліція вартує центральний вхід до Нижньої лаври

Источник:  ua.korrespondent.net
Короткая ссылка на новость: https://informer.com.ua:443/~KxGYP